Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Γη : Ο χαρακτήρας του πλανήτη


"Την έχω ακούσει ως τα νύχια"
Βλέπω τις αδιανόητες εικόνες από την Ιαπωνία. Την τεράστια φυσική καταστροφή. Την τεράστια πυρηνική αυτοκαταστροφή. Την ξιπασμένη αλαζονεία του ανθρώπινου είδους, που νομίζει ότι έχει τον πλανήτη υπό πλήρη έλεγχο. Την αντίφαση της πολύχρονης οικοδόμησης τεχνολογικών υπερκατασκευών και το γκρέμισμά τους σε μερικά δευτερόλεπτα. Τους Αμερικανούς , τους Ρώσους και τους Κινέζους να καραδοκούν, ως οι πρώτες υπερδυνάμεις -πλην Ιαπωνίας- υποψήφιες να υποστούν περιβαλλοντική καταστροφή. Την Ευρωπαϊκή Ενωση να τρέμει τις οικονομικές συνέπειες από την πτώση ενός βιομηχανικού κολοσσού. Τον Καντάφι να περιφρουρεί τα πετρέλαιά του και τον Μπερλουσκόνι τις ανήλικές πόρνες του.
Ο πλανήτης στην ουσία φτερνίστηκε. Φυσιολογικά κάποια σαλάκια θα εκτοξευόντουσαν, αλλά ως εκεί. Τίποτα παραπάνω. Ο ανθρωποκεντρικός μας πολιτισμός όμως φρόντισε, ώστε αυτό το φτέρνισμα να ξεχαρβαλώσει τη σπονδυλική στήλη της Γης . Και ίσως αυτή τιναχτεί μια και καλή για να τελειώνει με το παρασιτικό μας είδος, που αυτοποθετήθηκε king of the world στα καλά καθούμενα. Να παμε στα τσακίδια παρέα με τις γλώσσες μας, τις θρησκείες μας, τους πολέμους μας, τα χρέη μας, τις υπερδυνάμεις και τους πλανητάρχες μας.
Και μετά σιωπή.Ο πλανήτης θα αυτοϊαθεί. Χωρίς εμάς, τα σπίτια μας, τα εξοχικά μας, τα αυτοκίνητά μας, τις ιδιοκτησιές μας επί Γης. Σίγουρα χωρίς εμάς. Δεν ήμασταν πάντα εδώ και δεν υπάρχει λόγος να νομίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα εδώ.
Ο πλανήτης είναι κατά βάση μοναχικός. Δεν έχει Θεό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: